Halkolaituri - Helsingin purjelaivasatama

 

Historia

Helsinki on merellinen kaupunki, joka on merenkulun kautta toiminut porttina maailmalle jo 1600-luvun puolivälistä asti. Kun Pietari Brahe vuonna 1640 siirrätti kaupungin Vanhankaupunginlahdelta meren äärelle Vironniemelle, rakennettiin ensimmäinen satamapaikka Pohjoisrantaan. Koko Helsingin satama sijaitsi Pohjoisrannassa 1600-1700-luvuilla. 

Helsingin kaupunki aloitti 1840-luvun puolivälissä Pohjoissatamassa täyttämistyöt ja laitureiden rakentamisen. Työ jatkui vuosikymmeniä ja T-muotoinen laituri - Halkolaituri - valmistui lopulta vuonna 1891. Tuohon aikaan Pohjoisrannan kaupunkikuvaan kuuluivat lukuisat rahtiliikenteessä toimineet jahdit ja kaljaasit, jotka toimittivat rakennusmateriaalia, kuten tiiliä, kalkkia, hiekkaa ja puutavaraa kasvavan pääkaupungin tarpeisiin.

Viimeinen ammattimaisessa rahtiliikenteessä ollut kaljaasi ajoi rahtinsa 70-luvun alussa. Halkolaituri toimi tuolloin enää lähinnä erilaisten ja vaihtelevakuntoisten alusten pysyvänä kotisatamana.


Halkolaiturin värikkään ja häiriötäkin aiheuttaneen elämän vuoksi siellä pysyvästi majailleet laivat häädettiin 70-luvun puolivälissä ja laituria alettiin kunnostaa. Laituri siirtyi UUV:n hallintaan ja sen saivat kotipaikakseen vesibussit ja suuremmat yksityisalukset.

"Pohjoisranta on historiallisten alusten oikea miljöö, jonka lisäksi purjelaivat muodostaisivat yhdessä vanhojen säilytettyjen julkisivujen, Kanavarannan makasiinien ja Uspenskin katedraalin kanssa ehjän kokonaisuuden". Aloitteen otti vastaan apulaiskaupunginjohtaja Adolfsson, joka kiitti purjelaivojen kunnostajia arvokkaasta kulttuurityöstä ja lupasi pikaisesti tutkia sataman toteutumismahdollisuudet. Hänen mielestään Helsingin tulisi vanhana merikaupunkina huolehtia oman historiansa ja perinteensä vaalimisesta niin hyvin kuin mahdollista.

 

Halkolaituri tänä päivänä

Vuonna 1991 Helsingin kaupunki teki päätöksen Halkolaiturin kunnostamisesta purjelaivaivojen käyttöön ja vuonna 1994 Helsingin Satama vuokrasi laiturin  Helsingin Purjelaivasatamayhdistykselle. Yhdistys hallinnoi laituiria tarjoten satamapaikan ja palveluita vanhoille perinnepurjelaivoille, ja sen toiminnan tavoitteena on purjelaivojen, purjehduskultturin ja merenkulkuperinteiden säilyttäminen osana Helsingin kaupunkikuvaa.

Sen lisäksi, että perinnepurjelaivoilla on nyt arvoisensa kotisatama kaupungin sydämessä, on laituri monien purjelaivatapahtumien tapahtumapaikka. Vuosittaisten laituri- ja purjehdustapahtumien lisäksi on laituri toiminut mm. suurten purjelaivojen Tall Ships Race -purjehduskilpailun satamana vuona 2000. 

Halkolaituri on myös muutamien purjehtimiseen ja meriperinteeseen perehtyneiden yhdistysten toiminnan kotipaikka, kuten esimerkiksi Helsingin Perinnepurjehtijoiden.

 

Laiturilla pääsee ihastelemaan puisia purjelaivoja ja -veneitä sekä näkemään ja kokemaan elävää purjehdus- ja laivaperinnettä. Siellä voi nähdä laivan lähdön merelle purjeennostoineen, tai purjeenlaskut ja kiinnittymisen satamaan. Suurin elämys on  kuitenkin silloin kun olet itse mukana aluksen lähtiessä. Koska useimmat laiturin aluksista tekevät tilauspurjehduksia, on purjehtimaan pääsy laivoilla mahdollista.

Halkolaituri on paikkana kokemisen arvoinen - hieno esimerkki suomalaisen, erityisesti Helsingin ja sen lähialueiden merenkulun perinteiden jatkumisesta nykypäivänä. Tuulahdus vuosisataisesta meriperinteestä aivan Helsingin kaupungin sydämessä.

 

HALKOLAITURILLA TAVATAAN!